Persbericht – Griffioen Wassenaar introduceert Living Landscape
Griffioen Wassenaar introduceert Living Landscape
Ecologisch beplantingsconcept voor openbaar groen

Vasteplantenkwekerij Griffioen Wassenaar uit Boskoop introduceert een nieuw en innovatief beplantingsconcept: Living Landscape. Dit concept is ontwikkeld als aanvulling op het reeds succesvolle GreentoColour® programma en richt zich specifiek op gemeenten, bedrijven en organisaties die beheerder zijn van grotere groenoppervlakten. Living Landscape biedt een ecologisch verantwoorde en esthetisch aantrekkelijke beplantingsoplossing die bijdraagt aan biodiversiteit en een natuurlijke uitstraling.

Het Living Landscape concept onderscheidt zich door een sterke focus op inheemse plantensoorten. 70 tot 90% van de beplanting bestaat uit soorten die de afgelopen eeuwen van nature in Nederland voorkomen en Ecologisch Inpasbaar zijn in een bebouwde omgeving. De overige 10 tot 30% zijn soorten en cultivars waarmee Griffioen praktische problemen als strooizout ondervangt.

Ecologisch én esthetisch verantwoord

In tegenstelling tot traditionele, gemengde bloemenweides, met daarin ook vaak één- en tweejarigen, werkt Living Landscape met zorgvuldig ontworpen kleurvlakken. Dit levert een meer gestructureerde en visueel aantrekkelijke uitstraling op, terwijl het ook praktischer is voor onderhoud en beheer. De snel volle en bloeiende beplanting beperkt onkruiddruk, zwerfafval en ontmoedigt om door het plantvak heen te lopen.

Totaalconcept

Het Living Landscape concept start met een gedegen analyse van de uitgangssituatie, waarbij voor de bodemsituatie een grondmonster wordt genomen. Op basis van deze bevindingen, samen met de wensen van de klant en de lokale geografie, ontwikkelt Griffioen een beplantingsplan. De bodemverbetering wordt gerealiseerd door middel van verrijking in plaats van vervanging. Dit verlaagt de kosten, verhoogt de snelheid en maakt het project duurzamer. Vervolgens gebruikt Griffioen voor de aanplant circa negen P11-planten per vierkante meter, wat zorgt voor een dichte en snelle invulling van het plantvak.
Een belangrijk aspect van Living Landscape is de flexibiliteit van het onderhoud: afhankelijk van de gewenste mate van sturing kan het onderhoudsniveau worden aangepast, variërend van licht (voor een natuurlijke ontwikkeling) tot gebruikelijk (voor meer behoud van het oorspronkelijk ontwerp). Griffioen begeleidt bij het opstellen van een onderhoudsplan en biedt onderhoudsaanbevelingen op basis van een jaarlijks consult in de drie jaar na de oplevering van het project

Mens, flora en fauna

Naast de standaard beplantings- en onderhoudsdiensten biedt Griffioen optionele diensten zoals bewonersvoorlichting via informatieborden, jaarlijks onderhoudsadvies, en zelfs het plaatsen van bijenhotels. Met de bijbehorende insectentelling met impactrapportage maakt partnerorganisatie Bee Grateful het effect van de beplantingsvakken op termijn inzichtelijk. Deze extra’s versterken de betrokkenheid van de lokale gemeenschap en dragen bij aan een hogere, meetbare ecologische waarde.

Kosten en doelgroepen

Living Landscape biedt een efficiënt alternatief naast het bekende GreentoColour concept. Op basis van een situatiescan inclusief bodemanalyse, vindt bodemverbetering in plaats van vervanging plaats. Vermindering van onderhoud en inboet reduceert de kosten van dit nieuwe concept verder. Tegelijkertijd biedt het een hoger kwaliteitsniveau en snellere resultaten dan de traditionele bloemenweides, die vaak meer tijd nodig hebben om tot bloei te komen en daarna een wilde indruk achterlaten.
Het concept is primair gericht op gemeenten, maar is ook uitermate geschikt voor andere grootgroen beheerders zoals recreatieparken, bedrijven en natuurorganisaties.

Over Griffioen Wassenaar

Griffioen Wassenaar is een vasteplantenkwekerij die naast haar Hello Garden tuincentrumconcept al jaren gespecialiseerd is in beplantingsoplossingen voor openbaar groen. Met hun innovatieve aanpak, waaronder het populaire GreentoColour concept, helpen zij gemeenten en andere groenbeheerders om duurzame, kleurrijke en onderhoudsvriendelijke openbare ruimtes te creëren met snel resultaat tegen lage onderhoudskosten. Living Landscape vormt een nieuwe stap in deze missie, met nog meer nadruk op ecologie en natuurlijk resultaat. Voor meer informatie over Living Landscape en andere diensten, bezoek griffioenwassenaar.nl.

Demodag donderdag 17 oktober

Griffioen Wassenaar organiseert voor gemeentelijk groenmedewerkers en andere professionals een presentatie op de kwekerij en bij de proeftuin. In een drie uur durend programma wordt een lunch gecombineerd met een uitgebreide conceptuitleg, waarna de proeflocatie met een volwassen Living Landscape beplanting wordt bezocht. Geïnteresseerden kunnen bij Griffioen informeren of er nog plek is.

 

Meer informatie:

Op de foto:
Paul Weidema, Senior Projectleider van Stadswerk072, en Stefan Verbunt, Algemeen directeur van Griffioen Wassenaar. De foto bevestigt de intentie om het eerste Living Landscape-project ter realiseren op een nader te bepalen locatie in de gemeente Alkmaar.